THEATER TROTS!

Zinvol werken en spelen en spelen!

Geschiedenis van Theater Trots

Het begin

Eigenlijk begon alles bij mijn dochter! Zij had een meisje met het syndroom van down in de klas. En af en toe vroeg ik naar dat meisje en altijd benoemde ik daarbij met het syndroom van down. Maiken, jong als ze was werd kwaad. Mam, dat meisje is mijn vriendin! Dat hoef je er niet altijd bij te vermelden! En gelijk had ze! Want mensen met een beperking zijn even goed mens! 

 Later, toen ik al werkte met mensen met een beperking, was er een jongen (met het syndroom van down) die ook veel aan theater en muziek deed. Ik ook! Dus enthousiast begroette ik hem. Hij keek mij aan en zei: jou ken ik niet. En dat recht had hij natuurlijk! Ik kende hem niet! En dan mocht ik wel begeleider zijn, maar dat hoefde niet te betekenen dat ik hem maar zo hoefde te overvallen! 

Jongeren zomer cursus

 Later heeft hij dat gelukkig goed gemaakt. Op een Nieuwjaarsborrel serveerde hij hapjes en toen hij tussen allemaal mensen door mij zag staan, kwam hij op me af en zei: Wat ben je toch een lekker ding! En ik schaam mij er niet voor dat dat compliment rechtstreeks naar mijn hart ging en mij zeker charmeerde! 

Jongeren zomer cursus

In 2003 kwam er een subsidie vrij voor alle jongeren in de gemeente Assen. Ik heb toen een cursus opgezet voor ALLE jongeren! Thea Schilmus! Want het bestond uit theater, schilderen en muziek. Samen met Jan Klemens en Marijke Langius. Op de cursus zaten 3 havisten, 2 atheneumleerlingen, een dove jongen, 2 jongeren met het syndroom van Down en een jongen met autisme. Alle jongeren hebben veel van deze cursus opgestoken. Ze mochten laten zien wie ze waren zonder schaamte en iedereen had daar zijn aandeel in! 

Op de foto een dansend stel met op de achtergrond een muzikant

De Trans

Op een gegeven moment was ik op RTV-Drenthe en vertelde vol trots over de cursus. Inge Dokter, werkzaam bij de Trans zag dat en benaderede mij om een theatercursus op de Trans te gaan geven. Dat wilde ik wel! Er waren 7 deelnemers en het werd een heel leuk stuk(je). 

Dit is verder uitgegroeid tot een cursus van 40 mensen! Vrijwilligers telde ik gewoon mee. Dit was wel erg veel, maar ik kan niet zo goed ‘nee’ zeggen. Helaas kwamen er bezuinigingen en werd te cursus stopgezet. Toen ben ik voor mijzelf begonnen in Assen onder de naam Theater Trots!

Op de foto een dansend stel met op de achtergrond een muzikant

De eerste cursus had ik 8 deelnemers en hebben we de musical Grease gespeeld. Dit trok veel bezoekers! Het was de eerste keer dat jaar dat Podium Zuidhaege uitverkocht was. Taart aan de Vaart hoorde dit en besloot hun taartenactie die ze altijd organiseren tijdens Kunst aan de Vaart te doneren aan Theater Trots! Dit was voor mij zo’n opsteker! Zo ontzettend fijn dat er aandacht was voor de spelers! Die zoveel meer kunnen als er vaak gedacht wordt! En niet alleen doneerde ze hun opbrengst, ze hielpen mee met kleding, attributen, raad en daad! 

De Trans kreeg veel moppers dat theater was gestopt. Van deelnemers, begeleiders, ouderraad en medezeggenschapsraad. Dus kwamen ze vragen of ik het toch weer op wilde pakken. Dat wilde ik wel, waardoor ik 2 cursussen ging geven want Assen wilde ik niet meer opgeven. 

Theater Trots ging goed! In 2022/23 waren er 20 deelnemers Helaas ging de samenwerking met Podium Zuidhaege minder goed. Ik ben toen uitgeweken naar de Kloosterveste. Hier ging de samenwerking erg goed. Helaas bleek de zaal niet echt geschikt. Het licht en geluid liet erg te wensen over. Op de eerste avond van de voorstelling heb ik bedacht dat ik de volgende keer naar DNK wilde! Zogezegd, zo gedaan! Tenminste…. Het had natuurlijk wel heel wat voeten in de aarde! De kosten voor DNK waren zo hoog, dat ik wel subsidies aan moest gaan vragen en dat kan natuurlijk alleen als het voor een stichting zou zijn. Daarom hebben we mensen gezocht voor een bestuur en iemand aangetrokken die subsidies aan kan vragen. Ik ben vooral enthousiast en een regisseur. Administratie is niet mijn sterkste kant! Gelukkig wilden Jan Klemens, Hilja Timmer en Theo Bakker wel in het bestuur gaan zitten. En wilde Sandra ter Veer wel subsidies aan gaan vragen! 

Zo groeit Theater Trots met grote sprongen! 

Een sucses vol optreden van Theater Trots met de leeuwen koning. Dus een echte groepsknuffel hoort daarbij
E-mail verzonden